Eva Kurnik: Zlato listje v snegu

Eva Kurnik je mlada avtorica, ki je že relativno zgodaj začela s pisanjem. Romana Njena pot in Toskanski spev sta požela velik uspeh, sedaj pa nadaljuje ljubezensko-družinsko sago Zlato listje v snegu, ki ima že tudi drugi del Iskanja

Eva je znana po svojih odličnih in nepredvidljivih zapletih, zraven pa pogosto vključi še delce zgodovine, v romanu Zlato listje v snegu je to slovenska zgodovina. 

Roman je razdeljen na dva dela, prvi se dogaja od pomladi 1993 do zime 1994, drugi pa v jeseni in zimi 2016. Na začetku imamo družinsko drevo, ki nam ob začetku branja ni prav dobro jasno, vendar se skozi zgodbo vse razjasni. Tudi slovarček narečnih in tujih besed je lepo priložen na ločenem listu tako, da ne rabimo brskati na konec knjige. 

Zgodba se dogaja v kraju Vojsko nad Idrijo, kjer ima Karel Šinkovec svojo kmetijo, na kateri dela ovdovel sin Jakob, ki ima še sina Mateja. Drugi sin, Maks je inženir in se iz Maribora vrne z lepo mladenko Amelijo, s katero se imata namen poročiti. Amelija se lepo vklopi v življenje na kmetiji in opravlja vsa dodeljena dela. Sicer Karel ni popolnoma navdušen nad njo, a shajata dokaj dobro. Kmalu se v njuno življenje prikaže Maksova prijateljica iz otroštva Mija, ki pa se z Amelijo ne razume prav dobro. Ljubosumni sta druga na drugo. A vse skupaj vodi v neizogiben in usoden "trk" med junaki, ki jih bo razklal. Kako bodo preživeli vse skupaj in se srečali čez več kot 20 let?

"Ena sama napaka, in prinesla ji je samo gorje..."

Zgodba je res dobro dodelana, z vsemi liki in zapleti. Všeč mi je, da se je avtorica potrudila z zgodovinskimi dejstvi in res lepo opisala vse skupaj. Zasledila sem tudi, da je imela "neomejen vir znanja" kar se tiče kraja Vojsko nad Idrijo, saj je njena prijateljica tam doma. Avtorica nam v prvem delu zgolj postavi okvirje zgodbe, saj še več dogajanja prihaja v drugem delu Iskanja. Vsekakor je na koncu "cliffhanger", zaradi katerega sem se želela takoj odpeljati do knjižnice in vzeti drugi del. Vsekakor komaj čakam, da ga začnem brati. 

Evine knjige lahko preberete tudi za Romantični bingo, ki se odvija na mojem profilu do 30.3. Zlato listje v snegu bo tudi v nagradnem skladu. 

Evine knjige lahko naročite na njeni spletni strani. 

Ocena: 5/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf