Justin Luka Poličar: Zobje

Roman Zobje je vampirski misterij, ki je lahko namenjen tako mladim kot tudi odraslim. Dobiš ga lahko tukaj.

Zgodba je postavljena v Ljubljano. Svet je sedaj vampirski, ljudje pa so "izumrli" oziroma jih vampirji gojijo na kmetijah za hrano. Ljudje so pravzaprav vampirji, "navadni ljudje" pa so poimenovani človečki. Valerij je človeček in hodi v šolo polno vampirjev, takih, ki bi ga v trenutku raztrgali, če bi vedeli, da je njihova hrana. Valerij ne sme zbujati pozornosti, ne sme se potiti, smejati, jokati, jesti mora surovo meso tako kot vampirji, da ga ne bi spregledali. Vsak dan se do potankosti stušira in naparfumira, da ga kdo od vampirjev ne bi zavohal. Pouk poteka ponoči, saj vampirji ne morejo na dnevno svetlobo. Valerij je tako prisiljen hoditi v šolo ponoči in tudi kdaj na pamet hoditi okoli, saj njegove oči niso dovolj dobre za gledanje v temi. Nanj vrže oči sošolka Serana, ki ji Valerij postaja všeč. Ve, da se spušča v črno luknjo, iz katere ne ve, kako se bo izbezal. Serana bi ga namreč takoj požrla. Tako je obsedena s človečki, da je po soseski postavila kamere, da vidi, kdo se sprehaja zunaj po dnevni svetlobi.
Ali bo Valerij preživel? Obstajajo tudi drugi človečki in če ja, kako preživijo v vampirskem svetu?

Roman mi je bil res všeč, zgodba je dobro postavljena in tudi namišljeni vampirski svet. Prizore sem si lahko živo predstavljala in med napetimi dogajanji sem kar trepetala. Zanimiva izbira v zgodbi so bile "farme človečkov", to je res nekaj novega v vampirskih romanih. Serana kljub svoji nenasitnosti spreminja odnos do človečkov, tudi preden izve, da je to Valerij. 
Knjige nisem mogla odložiti dokler nisem prišla do konca. Vsekakor te drži v primežu napetosti.

Morda sem pogrešala razširitev zgodbe, saj je res dobra in na nekaterih delih mi je manjkalo širine. Avtor bi lahko zgodbo res raztegnil in dodal dogajanje, saj ima res dobro podlago. Tudi na koncu sem malce obvisela na robu. Avtorju ne manjka potenciala, le zgodbo je treba malce raztegniti in ji dodati malce oblike.

Priporočam ga kot lahko branje, tako jesensko, ob kaminu, čaju in odeji :)

Hvala Založbi Primus za recenzijski izvod!
Roman je izšel v Zbirki Avtorji, kjer založba avtorjem nudi "začetni odriv" v svet avtorstva. Nudijo jim kakovostne urednike, lektorje in oblikovalce, lahko pa jim pomagajo izdati knjigo v samozaložbi. 


Ocena: 3/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf