Natalija Pavlič: Ženske v ogledalu


 Natalijo Pavlič sem prvič spoznala s knjigo Kava s smetano, ima pa v svojem repertoarju še Pasjeslovje po domače, Tekaški dnevnik čisto navadne gospodinje in Pasti zaznave.

V knjigi spoznamo družino Mravljinšek preko štirih žensk; hči Renate, mame Silve, stare mame Joži in babice Magde. Vsaka ima svojo zgodbo in svoje tegobe. Zgodba se začne z Renatino zgodbo, vendar sproti spoznavamo tudi ostale protagonistke in člane družine. Renato predvsem muči, kam bo šla v srednjo šolo ter kaj bodo o njenem videzu rekle sošolke. V zgodbo vstopi še stara mama Joži, Silvina tašča, ki je pravzaprav zelo obremenjena s tem, kaj bodo drugi rekli in kaj vse mora biti narejeno. Na drugi strani imamo skorajda popolno gospo profesor Magdo Poličnik, ki se prav tako obremenjuje, kaj bodo rekli drugi. Navzven mora biti vse popolno, tudi ona sama. Vendar se za vso to fasado skrivajo razbiti koščki stekla, ki jo zelo žulijo navznoter. Silva se tudi malce obremenjuje z mnenji drugih, vendar na prvo mesto postavlja svoja otroka. Zaradi vseh težav se skorajda zlomi, saj je ob vsem tem pozabila nase. Mož Dušan in navsezadnje tudi otroka ji kmalu pomagata priti na pravo pot. Za to pa je najbolj zaslužna sama.

"Koliko ljubezni in bolečine nosim v srcu jaz zanjo, nima nobene vrednosti. Vsak revež ima lahko v sebi to bogastvo, zato verjetno v svetu moči in vpliva to nič ne šteje."

Knjiga me je res pozitivno presenetila, saj je zgodba lepo povezana in se dopolnjuje skozi vse štiri pripovedi. Rekla bi, da je vsem štirim ženskam skupno to, da se obremenjujejo z zunanjim svetom, nase pa so pozabile. Zanimivo je tudi brati njihove razplete, ki so bili dobri ali pa slabi. Vsekakor je avtorica zgodbo lepo zaokrožila in jo tudi zanimivo napisala. Med branjem nam tako prikazuje različne odnose in kako je pomembno, da jih vzdržujemo. Najbolj pa smo pomembni mi sami. 

Zakaj takih knjig ni bilo, ko sem bila v srednji šoli? Res bi lahko kakšno takšno vključili v seznam pri slovenščini :)

Hvala avtorici za recenzijski izvod! Knjigo lahko kupite oziroma naročite pri vseh večjih knjigarnah ali pa pri avtorici

Ocena: 5/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf