Jure Godler: Doktor Nobody

 Jure Godler nas je počastil s svojo tretjo knjigo v vohunski seriji, v kateri sta izšli tudi Casino Banale in Vohun, ki me je okužil. Seveda sem pričakovala dobro knjigo, saj sta me prejšnji dve kar povlekli vase. 

Zgodba se začne kar nekaj časa po dogodkih na koncu drugega dela knjige. Spencer S. Spencer in Arin Talya sta se upokojila in svojo vohunsko oziroma morilsko preteklost pustila za seboj. Skupaj načrtujeta družino in si želita, da ju preteklost ne bi zasledovala. Na žalost se nekega dne zgodi ravno to. Nad Spencerja S. Spencerja pride celotna preteklost in ga zbombardira. Spencer začne najprej na sodišču, kjer se mora zagovarjati v luči dogodkov razpada MI6, nato pa ga agenti zbašejo v helikopter in odpeljejo v Slovenijo, kjer naj bi on povzročil jedrsko katastrofo v Nuklearni elektrarni Krško. Kmalu ugotovi, da se mu vse dogaja po krivem, namreč nekdo iz preteklosti se mu maščuje. Začenja se nevaren maščevalni pohod, na katerem sreča tudi dolgoletnega prijatelja in sodelavca Filipa Novaka. Slednji je odšel v druge vode in se zaposlil na veleposlaništvu v Moskvi. Še vedno je alkoholik, čeprav se je že enkrat pozdravil. Sedaj mu bivanje v deželi vodke ne dela ravno usluge. Na vratolomno popotovanje reševanja Alin iz krempljev neznanega maščevalca se Spencer odpravi s Filipom Novakom. Konec pa je dobesedni "cliffhanger" ali previsnik (za tale knjižni prevod je poskrbela @blebetanja). Tisti, ki ste prebrali veste, o čem govorim.

"Nihče od prisotnih ni vedel, da je bila obskurna računalniška animacija moškega na vseh zaslonih nepogrešljivi obraz Spencerja S. Spencerja." - o računalniškem virusu v NEK

Godler, najprej bova rekla takole. Tole je bila zgodba za infarkt! Vse se je skorajda zgodilo v enem oziroma dveh dnevih. Odložila je nisem dokler nisem prišla do konca. In kaj je tale "cliffhanger" na koncu?? Bolje zate, da nadaljuješ tole zgodbo, ker tako se res ne more končati. 

"Sranje, Spencer. Kako bom jaz to izpeljal? Kako, te vprašam. Trezniti sem se začel. Veš, kakšen občutek je to?" - Novak o svoji treznosti 

Res sem z užitkom brala tole knjigo. Avtor ima res bogat jezik in tako bogato opiše prizore, kraje in osebe, da si lahko v živo predstavljaš. Prav vidi se, da ima zelo rad avtomobile, saj z užitkom napiše in opiše le te. Res je lepo tole brati. Prav cedi se iz knjige :) 
Marsikdo bi rekel, da televizijec ne zna napisati knjige. Morda nekaterim ni všeč ta žanr ali zgodba. Ampak Godler ima vsaj po mojem mnenju res smisel za pisanje. Je pravi pisatelj.
Če ti prva knjiga ni bila všeč se ne trudi niti s tole. Ti pač ne odgovarja žanr. :) 

Hvala Založbi Primus, Godlerju in njegovi ekipi za recenzijski izvod!

Ocena: 4/5


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf