Älexander McCall Smith: Oddelek za občutljive zločine

Roman Oddelek za občutljive zločine spada v kategorijo "skandinavski blanc", ki pa je "izvirni literarni žanr, za katerega so značilni nenavadni primeri". 

Roman pravzaprav ni kriminalka, ampak prvi del humorne detektivske serije. Rekla bi, da je v stilu Godlerjevih najnovejših romanov, a manj napet. V romanu spremljamo detektiva Ulfa Varga, ki skupaj s svojimi sodelavci rešuje primere v sklopu Oddelka za občutljive zločine. Tja prijadra vsak zločin, ki odstopa od "šolskih primerov" zločinov. Nenavadni zločini v romanu so pravzaprav zelo humoristični in čisto "nedolžni". Vmes namreč ne boste našli nobenega špricanja krvi, grozljivih morilcev ali psihopatov. Skozi nenavadne zločine pa spoznavamo tudi Ulfovo življenje, njegove psihoterapevtske obiske ter ugotavljanje, kaj je narobe z njegovim psom. 

Če ti odgovarja nekaj lažjega za na plažo ali pa branje v viseči mreži, je to pravi roman zate. Če se želiš uvesti v svet kriminalk, a nisi prepričan, če je to zate, lahko začneš počasi s temi knjigami. Jezik je tekoč in humorističen.
Mene sicer ni vrgla na rit, je bila pa prijetno dopustniško branje, s katerim sem si krajšala čas na plaži in na letališču. 
 

Zahvaljujem se Založbi Didakta za recenzijski izvod. Knjigo lahko dobite tukaj.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf