Mojca Rudolf: Prelomno poletje

Slovenska pisateljica Mojca Rudolf je izdala novo knjigo Prelomno poletje, ki je prav tako kot knjiga Zmenki namenjena tako mlajšim bralcem kot tudi odraslim. Njeni zadnji knjigi sta bili izdani v samozaložbi.

V romanu spremljamo Kajino poletno zgodbo. Kaja je na prehodu iz osnovne šole v srednjo in je tipična najstnica. Ima ljubezenske težave, pestijo jo strahovi, družinsko nerazumevanje, svojeglavost in podobno. Sama je prepričana, da je v družini izobčenka, v šoli pa nima ravno pravih odnosov. Le pri babici na podeželju zelo uživa. Te počitnice pa na podstrešju babičine hiše najde stare revije in od takrat naprej so njene počitnice vse prej kot mirne. Najprej odkrije sestrin dnevnik v svoji hišici na drevesu in se zamisli, zakaj sta s sestro tako skregani. Tudi njena prijateljica Nela se je v enem letu zelo spremenila, kar je Kaji tudi naravnost čudno. Velikokrat se zateče k babici po nasvet oziroma z njo klepeta o življenjskih lekcijah. Kaja se začne počasi zavedati svojih dejanj in posledic le teh, sama začne dozorevati. To poletje se začne njen preporod, ki ga je sprožil niz nenavadnih dogodkov, branje revij in klepeti z babico. Seveda vmes ne sme manjkati tudi mladostniška ljubezen. Le kako se bo razpletla Kajina zgodba?

"Tudi ljudje se soočamo s težavami, včasih večjimi, celo tako ogromnimi, da grozijo, da nas bodo popolnoma preplavile, pa vendar se za vsako težavo najde rešitev, le da jo je včasih strašno težko videti."

Ob branju se mi je ves čas porajala misel, da bi morala knjigo dobiti v roke kakšne 10 let nazaj. Seveda razumevanje ne bi bilo isto, vendar lahko najstniku pomaga na pravo pot. Tudi kot odrasla oseba sem v knjigi našla veliko življenjskih lekcij, ki si jih bom vsekakor zapomnila. Čeprav je zgodba lahkotna in kot nalašč za poletno branje, pa se v njen skriva nekaj globljega. Nekaj, kar ti da misliti o stvareh, o katerih ne razmišljamo ravno vsak dan. Babičina modrost nam tako kot Kaji lahko pride do živega. Veliko njenih citatov sem si tudi označila, da jih lahko še enkrat preberem. 

"Premalo poslušamo drug drugega. Vsi želimo samo povedati svoje mnenje. Še več, prepričati vse druge, da imamo prav mi, in ne oni. Če bi si prisluhnili, bi bilo morda za kanček drugače. Vendar dandanes manjka potrpljenje. Vse želimo hitro. Vse želimo takoj. Zato se raje skregamo, kot bi si prisluhnili. Posledično vse traja dlje časa in ne manj."


Všeč so mi bili dodatki časopisnih izrezkov, ki so se skladali s potekom Kajine poletne zgodbe. Bili so kot nek uvod oziroma zaključek pri nekem dogodku, ob katerem so lepo povzeli pomembne misli. 
Knjiga me je na koncu pustila v pričakovanju nadaljevanja. Upam, da ga bo avtorica tudi napisala, saj ne maram nezaključenih zgodb :D
Avtoričin stil pisanja mi odgovarja, saj piše nazorno, doživeto in bogato s pridevniki. V določene prizore sem se tako vživela, da se mi je kar utrip pospešil tako kot Kaji.

Ocena: 5/5

Knjigo lahko dobite pri avtorici na spletni strani ali v knjigarnah večjih založb. 

Hvala avtorici za recenzijski izvod! 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra