R. J. Palacio: Chrisova zgodba

 Lansko leto je bila Čudo ena izmed knjig, ki me je očarala. Moram reči, da sem se zares razveselila, ko sem v roke dobila nov prevod Chrisove zgodbe, nove zgodbe v seriji Čudo.


Auggie je fant z prirojeno deformacijo obraza in Chris je njegov prijatelj praktično že od rojstva. Njuni mami sta bili skupaj v porodnišnici in tudi kasneje nerazdružljivi prijateljici. Chrisova družina se je sicer preselila stran od soseske, kjer živi Auggijeva družina, vendar se je Chris še vedno družil z Auggijem. Starejša sta postajala, manj sta se družila. Chris je vedel, da je težko biti Auggijev prijatelj, saj ga vsi bodisi zafrkavajo ali pa grozeče gledajo. Spoznal pa je tudi, da so najpomembnejši tisti prijatelji, ki te ne obsojajo in ti pomagajo. Spoznal pa je tudi, da so tudi drugi pomembni in ne samo on, da se je potrebno kdaj potruditi za stvari. 

"Dobra prijateljstva so vredna kanček dodatnega truda."


Tako kot pri ostalih knjigah iz serije Čudo je tudi Chrisova zgodba zelo poučna tako za otroke, najstnike in tudi odrasle. Včasih se mi zdi, da bi rabili vsi ta opomnik, da zunanjost ni vse in da šteje tisto, kar čutimo v srcu. Da se zavedamo, da niso samo materialne stvari in ugled pomembni, ampak kako se počutimo, ali smo srečni ter s kakšnimi ljudmi smo obkroženi. Tudi ta knjiga je polna citatov in dogodkov, ki ti sežejo v srce. 
Vsekakor bi zbirko morali imeti na polici v vsaki družinski knjižnici.

"Kadar se zgodi kaj tako strašljivega kot to, nas običajno prebudi, veš? Da ponovno ovrednotimo, kaj nam je pomembno v življenju. Družina. Prijatelji. Ljudje, ki jih imamo radi."

Zavedati se moramo, da tudi ljudem okoli osebe, ki je na nek način zaznamovana, ni lahko. Tudi sami se lahk soočajo z zbadljivkami, prestrašenimi in grdimi pogledi. Veliko je treba delati na tem, da družbo naredimo prijaznejšo. 


Ocena: 5/5

Hvala Založbi Ocean za recenzijski izvod!

Ali se vam zdi pomembno, da otroci dobijo take knjige v roke? 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra