R.J. Palacio: Čudo

 Oj!

Tokrat ti bom predstavila mednarodno knjižno uspešnico Čudo (Wonder) s pripadajočima novelama Charlottina zgodba in Julianova zgodba. Knjige mi je poslala Založba Ocean. Na njihovi strani najdete veliko odličnih otroških in mladinskih knjig, ki bi jih morali prebrati tudi vsi odrasli. 

Knjiga govori o desetletnemu Augustu Pullmanu, ki ima hudo obrazno deformacijo. Preživel je 27 operacij. Z njim ni nič narobe, le malo poseben je. A otroci (in tudi odrasli) niso vedno prijazni z njim. Skupaj s starši so se odločili, da je zanj najboljše, da gre v šolo. Do sedaj se je šolal doma in ničesar ni zamujal. V elitni zasebni šoli so mu pripravili predčasen ogled, katerega bi vodili uvajalni prijatelji; Charlotte, Jack in Julian. Učitelji so z njim zelo prijazni in potrpežljivi, tako da zelo lepo napreduje. Augusta veliko sošolcev zafrkava in hudo mu je. Tudi nekateri premožni starši so se izkazali za brezsrčne. Glede na to, kaj vse je vsakodnevno prestajal se mi zdi zelo trden. Spoprijatelji se s Summer in tudi z Jackom se veliko druži. A kmalu je njuno prijateljstvo na preiskušnji zaradi obrekovanj. Kako se bo vse izteklo? Bo Augustu uspelo končati peti razred?

"Bodi prijazen, kajti vsak, ki ga srečaš, bije težek boj."

Knjige so bile izdane v prevodu Boštjana Gorenca. Moram reči, da se mi je čez celotno zgodbo večkrat pojavljala misel, da bi morali knjigo prebrati vsi v osnovnih šolah in tudi nekateri odrasli. Sama bi jo uvrstila kar med domače branje. Všeč mi je bilo, da je v vseh treh knjigah ista zgodba, a iz različnih perspektiv. Vsak jo je doživljal drugače in lepo je bilo brati pripovedi. Vsakemu pripovedovalcu se je zraven zgodilo nekaj drugega in tako branje ni bilo dolgočasno. Vmes mi je bilo nekajkrat zelo hudo in vem, da se medvrstniško nasilje tudi v realnosti dogaja. Knjiga je polna čudovitih in globokih citatov, kar je še povečalo užitek ob branju. 


"Bi uveljavili novo življenjsko pravilo? Vedno skušajmo biti kanček prijaznejši, kot je nujno."

"Nočem se ubadati s preteklostjo. Življenje je pred nami. Če se preveč časa oziramo nazaj, ne vidimo, kam smo namenjeni."

Po knjigi je posnet tudi film Wonder (2017), v katerem igrata tudi Owen Wilson in Julia Roberts. Vsekakor ga bom kmalu pogledala :)

Ocena: 5/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra