Etgar Keret: Polêti že!

 Zdravo!

Tokrat vam predstavljam zbirko kratkih zgodb Etgarja Kereta, ki je bila izdana pri LUD literatura v prevodu Julije Potrč Šavli. 

Etgar Keret je izraelski pisatelj, ki večinoma piše kratke zgodbe, grafične novele ter besedila za filme in televizijo. Po izdani zbirki Še zadnja zgodba in konec se spet vrača z zanimivimi kratkimi zgodbami.


Naslovnica je zelo modernistično opremljena, všeč mi je tudi dodatek brailove pisave. Zbirka kratkih zgodb je bila izdana v zbirki Stopinje.

Zbirka kratkih zgodb je tako raznolika, da te čisto vsaka z nečim preseneti. Nekatere zgodbe so popolnoma odbite in znanstveno-fantastične, nekatere so realne. Najdemo lahko vesoljce, bogatašinje, angele, klone, brezdomce in še in še se lahko najde. Zgodbe so prepete z domiselnimi in nepričakovanimi obrati, ki si jih niti v sanjah ne bi predstavljali. Nekatere te nasmejijo, pri drugih ostaneš z WTF izrazom na obrazu, pri tretjih pa ti gre lahko rahlo na jok. 
Všeč mi je bilo to, da kljub krajši dolžini posamezne zgodbe dobiš občutek, kot da si o njej pred tem prebral že 100 strani in izvedel vse podrobnosti o junakih, dogodkih in zapletih. Res zelo podrobno opisovanje. Avtor nekatere zgodbe pusti nezaključene in tako nam pusti drobtinice za razmišljanje.
Opazila sem tudi, da so nekatere zgodbe imele povezavo s holokavstom, Hitlerjem in drugimi zločini, zanimivi so mi bili tudi maili med zgodbami, ki so bili v bistvu ena posebna zgodba zase.

Vsekakor je zbirka vredna branja. Lahkotno, zanimivo in sproščujoče :)

Hvala LUD Literatura za recenzijski izvod! 

Ocena: 4/5



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra