Roadtrip po Italiji 4. del

Ojla!

Čaka nas še zadnji del roadtripa po Italiji, in sicer o jezeru Garda. Prejšnji del o Cinque Terre si lahko preberete tukaj

Zadnji del poti je označen s sivo barvo

Obiskana mesteca ob jezeru Garda:
  •  Sirmione
  • Malcesine
  • Limone sul Garda
  • Riva del Garda
  • Peschiera del Garda
  • Porto di Garda
  • Torri del Benaco


Jezero Garda je zelo zanimivo, saj leži v treh provincah; Lombardija, Veneto in Trentino. Zanimiva je tudi klima, ki je zaradi vpliva gor in jezera posebna. 
Iz La Spezie sva se odpravila do jezera Garda, kjer sva se najprej ustavila v mestecu Sirmione.

Sirmione
Parkirišče: Parkirajte prosim kjerkoli boste najprej dobili, ker je tukaj STALNO gneča :P Razen morda pozimi. Parkirala sva na enem od označenih parkirišč, cena 1-2€/h.
Hrana: ogromni sladoledi so značilnost, če si boste privoščili kosilo ali kakšno pijačo, računajte na visoke cene.
Nujno si morate ogledati grad na vodi in ruševine na tem polotoku. Lepo se je sprehoditi skozi mestece, ima dobre vibracije. Če si lahko privoščite, lahko greste z barko okoli gradu.



Porto di Garda in Torre del Benaco
V obeh mestecih ni kaj dosti za videt, morda čudovite zgradbe in utrdbo v Torre del Benaco ter lepo promenado v Porto di Garda.
Parkirišče: cca 1€/h
Hrana: V prvem mestecu sva jedla odlično kosilo, testenine Carbonara in pa pizzo, za razumno ceno. Ne pozabit na kavo in spremuto (sveže stisnjen pomarančni sok).

                            

Riva del Garda
Zelo lepo mestece na skrajnem severu jezera z lepo plažo ob jezeru in sprehajalno potjo.
Parkirišče: nekje 0,8-1€/h
                                      

Od tukaj sva se odpravila pogledat tudi narodni park s slapovi Cascata del Varone (vstopnina cca 4-5€/osebo) in gornje ležeče jezero Tenno, ki napaja te slapove.

                           

Limone sul Garda
To čudovito mestece je znano po tem, da se goji limone v nekih "sadovnjakih" najbolj severno na svetu. Limone torej rastejo na parcelah, ki so obdane z betonskimi stebri in lesenimi koli, na katere so včasih (in tudi danes) položili steklo in tako zaščitili sadovnjake pred mrazom. Zdaj je samo ena Limonaia odprta za javnost in sicer občinska Limonaia del Castel (vstopnina 3€/osebo). Vse ostale so v privatni lasti. 
Sprehodite se tudi skozi čudovite uličice polne cvetja.
Parkirišče: do mesteca sva se odpravila z Vespo, za katere pa je parkirišče zastonj.
Hrana: Pizza ob obali!
Spominki: med vso poplavo trgovinic poiščite najboljšo z domačim limoncellom (pred nakupom ga obvezno probajte) in limoninimi mili, midva sva jih kupila v majhni trgovinici na hribu, višje od obale. 
                          

Peschiera del Garda
Zadnji dan pred odhodom sva se ustavila v mestecu s čudovitimi kanali. Mesto je znano tudi po vojaškem zaporu. Ogledala sva si trdnjavo sredi mesta in čudovite ulice.
Parkirišče: Za trdnjavo je ogromno parkirišče, 0,8€/h

                  

Jezero ima obseg nekje 150 km zato je pametno premisliti, kje boste spali. Midva sva si rezervirala hotel nekje na sredini daljše stranice jezera, da sva imela do vseh pomembnih mestec nekje enako dolžino vožnje. 
Med mesteci se lahko premikate z avtom ali z vodnim trajektom, ki ima kar dobre povezave med mesti in tudi drag ni. Midva sva si en dan sposodila tudi Vespo :) Okoli jezera peljejo tudi avtobusi. 
Gardaland sva tokrat na žalost spustila :( Če imate čas, obiščite tudi Monte Baldo, goro nad jezerom, ki ima čudovit razgled, vlečnico in bike park. 


Verona
Na poti nazaj sva se ustavila v Veroni, kjer sva si ogledala Kolosej, Juljino hišo, glavno ulico in trg s tržnico. Pri Juljini hiši na zidu lahko pustite sporočilce Juliji ali svoji ljubezni ter se vrnete čez par let in spet poiščete svoj listek na steni. 
Žal sva ogled opravila na hitro, zato si morda nisva ogledala vseh znamenitosti, kot so katedrale in mostovi čez reko L`Adige.
Parkirišče: Veliko je parkirnih hiš, midva sva zbrala tisto ob pokopališču, ki je 10 minut peš do centra (cca 1,5 €/h)
Hrana: na trgu ob koloseju je veliko restavracij, ki ponujajo hrano po normalnih cenah.

                   


Na poti nazaj se lahko ustavite v outlet village Noventa di Piave, ki se nahaja v bližini Benetk ali v Palmanovi outlet village, ki se nahaja pri Lignano Sabbiadoro.

Kako se vam je zdelo najino potovanje? Ste kaj podobnega že speljali sami? 



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf