Julia Rothman: Anatomija hrane
Knjiga mi je padla v oči predvsem zaradi lepe in barvite naslovnice, ki bralca prav vabi, da bi jo vzel v roko.
S knjigo Anatomija hrane odkrivamo svet kulinarike skozi čudovite ilustracije in zanimiva dejstva o hrani iz vsega sveta. Poleg različnih vrst hrane se spoznamo tudi s priborom, pravilnim pogrinjkom, kozarci za vino in pa zgodovino svetovne kulinarike. Julii Rothman je pri pripravi besedila pomagala tudi Rachel Wharton.Knjiga je razdeljena na poglavja, in sicer:
- Hrana za misli
- Pojej sadje in zelenjavo
- Zrno resnice
- Mesne zadeve
- Mlečne kraljice
- Poulična hrana
- Začinite po okusu
- Na zdravje!
- Sladkosnedi
Zelo me je pozitivno presenetilo dejstvo, da je avtorica vegetarijanka, ampak je vseeno zelo profesionalno predstavila poglavje o mesu in ribah ter njihovih izdelkih in pravilnem uživanju. Prav tako sem se razveselila vseh zanimiv dejstev, ki so v knjigi napisana pa jih nisem dobro poznala; recimo priprava različnih azijskih rezancev, kako filiramo ribe, mesarsko orodje, anatomija sirov, dejstva o gorčici, priprava fermentiranih pijač, slaščičarsko orodje in še in še.
Morda je Anatomija hrane bolj usmerjena v ameriško hrano in običaje, zato nekaterih jedi oziroma sestavin, ki jih poznamo na mediteranu ni opisanih. Morda me je edino zmotilo poimenovanje kave espresso; "ekspres kava". To je kiks :D oziroma je verjetno posledica prevajanja.
Drugače je pa ta priročnik eden tistih, ki ga je vredno imeti doma na polici. Če ne zaradi čudovitih ilustracij, pa zaradi zanimivih dejstev o hrani.
Najlepša hvala Založbi BP za recenzijski izvod. Sedaj je knjiga tudi znižana, dobite jo lahko tukaj.
Ocena: 4/5
Komentarji
Objavite komentar