Julia Rothman: Anatomija hrane

Knjiga mi je padla v oči predvsem zaradi lepe in barvite naslovnice, ki bralca prav vabi, da bi jo vzel v roko. 

S knjigo Anatomija hrane odkrivamo svet kulinarike skozi čudovite ilustracije in zanimiva dejstva o hrani iz vsega sveta. Poleg različnih vrst hrane se spoznamo tudi s priborom, pravilnim pogrinjkom, kozarci za vino in pa zgodovino svetovne kulinarike. Julii Rothman je pri pripravi besedila pomagala tudi Rachel Wharton.

Knjiga je razdeljena na poglavja, in sicer: 

  1. Hrana za misli
  2. Pojej sadje in zelenjavo
  3. Zrno resnice
  4. Mesne zadeve
  5. Mlečne kraljice
  6. Poulična hrana
  7. Začinite po okusu
  8. Na zdravje!
  9. Sladkosnedi
Na naslednjih slikah je prikazanih nekaj strani iz knjige. Oglejte si jih!



Zelo me je pozitivno presenetilo dejstvo, da je avtorica vegetarijanka, ampak je vseeno zelo profesionalno predstavila poglavje o mesu in ribah ter njihovih izdelkih in pravilnem uživanju. Prav tako sem se razveselila vseh zanimiv dejstev, ki so v knjigi napisana pa jih nisem dobro poznala; recimo priprava različnih azijskih rezancev, kako filiramo ribe, mesarsko orodje, anatomija sirov, dejstva o gorčici, priprava fermentiranih pijač, slaščičarsko orodje in še in še.

Morda je Anatomija hrane bolj usmerjena v ameriško hrano in običaje, zato nekaterih jedi oziroma sestavin, ki jih poznamo na mediteranu ni opisanih. Morda me je edino zmotilo poimenovanje kave espresso; "ekspres kava". To je kiks :D oziroma je verjetno posledica prevajanja.

Drugače je pa ta priročnik eden tistih, ki ga je vredno imeti doma na polici. Če ne zaradi čudovitih ilustracij, pa zaradi zanimivih dejstev o hrani.

Najlepša hvala Založbi BP za recenzijski izvod. Sedaj je knjiga tudi znižana, dobite jo lahko tukaj. 

Ocena: 4/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Katarina Benček: Lublanska izpoved

Romantični bingo 2025

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra