Linn Skåber: Čez potok, ne čez most

Norveška avtorica je intervjuvala mlade glede različnih tem in situacij, ki jih doživljamo v najstniških letih. Zgodbe in razmišljanja je zbrala v kratkih zgodbah opremljenih s čudovitimi ilustracijami Lise Aisato. 

Zgodbe govorijo o resnih pa tudi o manj resnih temah, napisane so v šaljivem tonu, kar daje lahkotnost besedilom. Najdemo zgodbe o aknah, nerazumevanju staršev pa tudi do smrti, pomanjkanju, ljubezni in spolni usmerjenosti. V zgodbah so prikazane najboljše in najslabše strani odraščanja, kje jih odrasli motijo, kaj jih duši.

"Vesela sem, da imam jaz tesnobo. Moje prijateljice je ne bi zdržale."

Zbirka kratkih zgodb je odlična za najstnike na prehodu v odraslost, saj jim lahko pomaga in pokaže, da niso sami. Vsekakor menim, da bi morali knjigo prebrati tudi odrasli, poleg najstnikov. Čeprav se morda z večino težav ne soočamo več, bomo tako veliko bolje razumeli svoje otroke in svet okoli njih.

"V tem, da si odrasel, je veliko moči. Moj učitelj za telovadbo jo ves čas uporablja. Misli, da je boljši od nas, ampak je samo starejši."

Naslovnica je s svojo ilustracijo močno sporočilo in tudi napovednik, kaj bomo v knjigi prebrali. Najstniški svet je poln problemov, ki so za njih lahko najhujši, pa čeprav so za nas nepomembni. Zato je prav, da se tega zavedamo, jim stojimo ob strani in jim pomagamo.

Hvala založbi KUD Sodobnost za recenzijski izvod. Knjigo lahko dobite tukaj. Že nekajkrat je bila razprodana, zato si hitro zagotovite svoj izvod!

Ocena: 5/5



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra