Ana Bajc Česnik: Ugrabitev ljubljanskega zmaja

Pri knjigi mi je najprej padla v oči naslovnica in nato še zanimiv naslov. Vsekakor nas pritegne kraj dogajanja, Ljubljana. Kdo pa si ne bi želel brati fantazijske zgodbe, ki se dogaja v Ljubljani?

Zgodba se začne z močvirko Fluvijo, ki je zadolžena za pomoč vraču Imberju, ta pa ji pobegne. Išče ga povsod po barju, a kmalu se odloči, da bo šla do bližnjega človeškega mesta, v Ljubljano. Tam se zaleti v najstnico Klaro, ki pa jo vidi kot močvirko in ne "zakamuflirano" v človeka s pomočjo ostiumov, tatujev, ki močvirkom pomagajo ostati nevidni. Skupaj se odločita, da bosta poiskali vrača, kar jih vse skupaj pahne v preteklost. Hkrati pa so s seboj pripeljali še oživelega ljubljanskega zmaja, ki jih hoče uničiti z bruhanjem ognja. Vse skupaj se zaplete, ko medaljon za potovanje v času izgine oziroma je ukraden. Ali bo Fluviji in Klari uspelo najti medaljon in kaj bosta naredili z oživelim zmajem?

"Nad mostom so se spreletavali bakreno zeleni zmaji in v nočni zrak bruhali slapove ognja."

Zgodba je ravno prav fantazijska in lahko razumljiva, tudi za najstnike. Všeč mi je, da je postavljena v Ljubljano, saj si vse dogajanje lahko zelo dobro predstavljamo. Zanimiv potek zgodbe skrbi, da nam med branjem ni dolgčas in nas skozi vleče proti razpletu zgodbe. Dodana vrednost močvirkom so tudi vse "supermoči" in sposobnosti, ki jih imajo. Pohvale avtorici za domišljijo! Vse skupaj sem si predstavljala ravno tako, kot je narisano na naslovnici. 
Kar je dodana vrednost romanu je umestitev slovenskih zgodovinskih osebnosti in zgodb v dogajanje, na primer Prešeren, Valvasor, zgodba o Povodnem možu...
Poglavja so dokaj kratka in zanimiva, črke pa dovolj velike, kar je super za najstnike. Seveda je bla zgodba meni kot odrasli prav tako super! Priporočam branje :)

Bo morda tudi nadaljevanje? Škoda je namreč, da se tako dobro razvita fantazijska zgodba tukaj konča. 

Roman lahko dobite pri avtorici na njeni spletni strani. Hvala za recenzijski izvod!

Ocena: 5/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra