Suzana Zagorc: Ne me silit, da ti lažem

 Priznam, po knjigi sem posegla zato, ker je tako popularna na knjigogramu. 

Spremljamo zgodbo Karmen in Iris, dveh prijateljic, ki se ukvarjata praktično z istim problemom, le da je vsaka na drugem bregu. Karmen ima čudovit zakon z Matijo, če le odštejemo to, da on skozi dela in Karmen poleg službe skrbi še za dom in otroke. Matija ji prizna, da se je zaljubil v njeno prijateljico in da želita živeti skupaj. To Karmen res prizadane, a je odločena, da ga dobi nazaj. Vse bo naredila, da ne pade v kremplje njene prijateljice. Zaman se trudi, saj prijateljica prav tako zapusti moža in se vseli skupaj z Matijo. Karmen je čisto na dnu. Na drugi strani imamo Iris, ki je prav tako zaposlena ter skrbi za hišo in otroke, mož pa je v družini samo zato, da jo finančno podpira. Iris ima tega zadosti in si najde ljubimca. Ljubimec ji sicer obljublja vse, a ona zaman čaka, da bo kaj ukrenil. Sama bi se takoj preselila k njemu in zaćela skupno življenje. A to so samo prazne obljube. Se ženske res tako hitro navežemo in od moških pričakujemo vse? Ali pa so moški tisti, ki so preveč brezbrižni in družino ter ženo jemljejo za samoumevno?

Naj najprej poudarim, da je to zgolj moje mnenje in da nisem še bila v taki situaciji, tako da si lahko samo predstavljam kako bi reagirala. Ne vem pa, če bi dejansko v tej resnični situaciji tako reagirala. Iz mojega vidika sta bila oba zakona obsojena na propad. Če se od začetka ne trudita oba in se zavestno ne odločita, da se ljubita in si bosta stala ob strani, potem bo vse propadlo. Ja, po začetni zaljubljenosti se baje sami v glavi odločimo, če želimo biti s to osebo naprej. Zelo nesramno je tudi to, da moški pričakujejo, da ženska poskrbi za otroke, hišo in ima še dobro službo, A sami bodo pa samo v službo hodili in se ukvarjali s prijatelji? 

V knjigi imamo predstavljena dva zorna kota; žensko, ki je prevarana in žensko, ki vara. Kdaj je upravičeno in kdaj ne? Jaz mislim, da nikoli ni upravičeno. Najprej končaj eno in nato začni drugo. Če ti je tako slabo v neki zvezi, potem pojdi vem stoprocentno. Je pa knjiga res dobra za odpiranje debate glede te teme. 

Zgodba je res dobro napisana, prav do konca me je vleklo k branju samo da zvem, kako se bo končalo. Že samo zaradi teme odnosov priporočam branje prav vsem. 

Ocena: 4/5



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf