Sam Tschida: Siri, kdo sem?

 Knjiga mi je padla v oči pri Založbi Sanje in prijazno so mi poslali recenzijski izvod. Tudi naslovnica me je kar pritegnila.


Zgodba govori o Mii, ki se zbudi v bolnišnici z vsem razen s svojim spominom. Ne spomni se svojega imena, kje živi, koga pozna in kaj se je zgodilo. Po nekaj dnevih jo spustijo iz bolnišnice in sama gre po sledeh, ki ji jih kaže njen telefon in aplikacije na njem. Vmes spozna ljudi, ki jih je seveda tudi prej poznala, a njihove reakcije ji nikakor niso jasne, prav zato, ker ji manjka njen del zgodbe. 

Domneva, da je JP, slavni podjetnik, njen fant, a v bistvu ni. Tudi njeno podjetje za zmenkarije v bistvu ni to, kar si misli da je. Po koščkih odkriva njeno preteklost s pomočjo telefona, ljudi na poti in Maxu, fantu, ki ga po naključju sreča na svoji poti odkrivanja. Razplet je dokaj zanimiv in Mia končno postane tisto, kar si želi postati. Resnična brez laži.

"Nimaš zmožnosti za sklepanje odločitev, zlasti ne velikih odločitev. Kar koli boš storila, si vzemi na izi. Ne naredi ničesar, česar ne moreš popraviti. Ljudje svoje odločitve opremo na izkušnje, ki smo jih doživeli, na svoje spomine. Ti pa jih zdajle sploh nimaš."

Čeprav so bile v knjigi nekatere situacije dokaj nemogoče (recimo to, da jo brez družine in spomina spustijo iz bolnišnice), mi je bila knjiga dokaj všeč, predvsem zaradi sporočila. Tega vam ne bom izdala, saj jo morate prebrati sami. Vsekakor pa tudi sami opažamo to, da dan danes na socialnih omrežjih vidimo popolne ljudi, a se moramo tudi zavedati, da v resnici niso takšni. Kažejo nam samo svoje delce dneva, po navadi neke vrhunce veselja in popolnosti. V ozadju seveda to ni ves čas tako in čas je, da se tega zaćnemo zavedati. Seveda se tudi Mia v zgodbi dela, da je nekdo kar ni na podlagi tega, kar je zvedla iz svojega instagram profila. Ljudem se zlaže, da je nekaj, čeprav ni, a sama v to verjame ravno zaradi svojega profila. 

V knjigi je tudi nekaj slenga in komičnih situacij. Na momente sem se tudi kaj nasmejala.Če te morda moti "nerealnost" zgodbe, ti morda ne bo všeč, ima pa dobro sporočilo.

Knjiga je dostopna pri Založbi Sanje, če se prijavite v njihov Sanjski klub pride še malo ceneje.

Ocena: 4/5

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra