Mikel Valverde: Nika velikanka


 Že dolgo nisem predstavila kakšen knjige za mlajše, tako da vam sedaj predstavljam Niko velikanko. Zdi se mi, da tudi ko odrasli beremo otroške knjige, nam te predajo sporočilo, ki smo ga morda že pozabili.


O knjigi

Dolžina: 88 strani

Izdala: Založba Malinc

Dodane ilustracije

Oblikovano v skladu s priporočili za bralce z disleksijo


Nika je tretješolka, ki se strašansko obremenjuje s svojo višino. Je manjše rasti, a vsekakor bo zrasla. Njo pa njena višina zelo moti. Ves čas vidi in sliši samo to, kako ji ljudje okoli nje govorijo, da je majhna. Je najmanjša v razredu in sošolci jo zbadajo. Znanci Nikinih staršev se sprašujejo, ali je Nikin mlajši bratec morda starejši od Nike. Vse to Niko tako zelo jezi, da naskrivaj kupi čarobni napoj. Ta čudežni napoj naj bi odpravil njeno "težavo". Ko ga le vzame, pa ji stvari uidejo izpod nadzora. Kako se bo končala Nikina prigoda s čarobnim napojem?



Zgodba nam nazorno pokaže, da naša zunanjost ni pomembna in da nas bodo ljubljeni ljudje vedno imeli radi, ne glede na naš vzgled. Zdi se mi pomembno, da se s tem spoznajo tudi otroci in skozi celotno življenje (še posebej v obdobju odraščanja) nosijo to misel s seboj. Pa tudi to, da se na norčevanje ne smemo ozirati. Pravi prijatelji so tisti, ki nas imajo radi zaradi tega, kar smo. Zdi se mi primerna za mlade bralce, ki že obvladajo črke, torej nekje od 3. razreda naprej. Ilustracije lepo izpopolnijo vsebino in mlademu bralcu nudijo premor med branjem. Niko in njeno zgodbo si tako lahko še bolj živo predstavljajo. 
Zdi se mi, da knjiga poda neko primerno sporočilo otrokom preko zgodbe, ki je na videz enostavna, zanimiva in zabavna.


Ocena 5/5


Najlepša hvala založbi Malinc za recenzijski izvod. Več o knjigi si lahko preberete tukaj. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf