Lisa Hyder in Per Gustavsson: Če se bo dan končal

 Tokrat vam predstavljam slikanico Če se bo dan končal, Založbe Malinc. Slikanico sta ustvarila Lisa Hyder in Per Gustavsson.


O knjigi



Dolžina: 42 strani

Izdala: Založba Malinc

Velikost: A4 format, trda vezava

Primerno za otroke v 1. triletju OŠ

V slikanici se deček sprašuje, kaj se bo zgodilo, ko bo konec sveta. Zdi se mu, da bo to relativno kmalu in da ne bo dočakal novega šolskega leta. Slišal je namreč, da po televiziji govorijo o koncu sveta. Zelo je prestrašen, saj se mu zdi, da se naslednji dan ne bo več zbudil. Veliko odraslih vpraša, ali bo kmalu konec sveta in vsak mu da relativen odgovor. Le mama ga na koncu pomiri. 

Slikanica nam na enostavnem primeru prikaže strah, ki ga doživljamo med vsakdanjim življenjem, še posebej pri spremljanju medijev. Če je trenutni čas srhljiv za odrasle si ne moremo predstavljati, kako je otrokom. Lažnih novic je veliko in udarni naslovi so narejeni zato, da nas šokirajo. Vendar odrasli znamo to nekako "filtrirati", otroci pa še zdaleč ne, saj ne vejo, s čim imajo opravka. Dečkov strah pred neznanim, torej pred koncem sveta, je skozi pripoved otipljiv.
Slikanica ima nek namen. vendar nisem prepričana, da bi ga otroci razumeli tako, kot jo razumemo mi. Morda bi si drugače predstavljali "konec sveta", morda bi se prestrašili ali spraševali o tem, kako nastanejo dojenčki, če še niso izvedeli. Tema je aktualna, a bega me takšna predstavitev v slikanici.


Za mnenje sem vprašala tudi navdušeno drugošolko, ki zelo rada bere. Sama pravi: zanimiva knjiga, na začetku me je bilo strah, da bo res konec sveta. Potem sem se pomirila, da ga še dolgo ne bo. Fant je ves čas govoril o koncu sveta, zanimivo je bilo to, da želi postati smetar. Nisem razumela zgodbe, kjer nastajajo dojenčki. 

Ocena: 4/5

Hvala založbi Malinc za recenzijski izvod! Knjigo lahko dobite tukaj. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf