10 predlogov za spomladansko-poletno branje

 Tokrat sem k sodelovanju povabila slovenske "knjigogramerke" in knjižne blogerke, ki so prispevale svoje predloge knjig, ki jih ne smete spregledati v tem spomladansko-poletnem obdobju. Predlagale so svoje favorite za spomladansko-poletno branje iz različnih žanrov:) Upam, da najdete tudi kaj zase.

1. Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica rumenega sonca (Nabiralka zgodb

Nigerija, šestdeseta leta prejšnjega stoletja, pred, med in po državljanski vojni. Življenje in doživljanje vojne petih glavnih likov spremljamo preko treh oseb: dečka Ugwuja, ki ga z željo po boljši prihodnosti iz revne nigerijske vasi pošljejo kot služabnika k profesorju Odenigbeju; Olanne, izobražene bogate Nigerijke in Odenigbejeve partnerke; ter angleškega pisatelja Richarda, ki ima v vojni za medije vlogo glavnega poročevalca. A to ni le vojni roman, je roman o življenju, ljubezni, strahu, upanju, etnični pripadnosti, rasnih in razrednih razlikah, nestrpnosti in pomenu izobrazbe. Prebrano na dušek, a zasidrano v um in srce.


2. Alice Oseman: Heartstopper (Knjigolandija)

Heartstopper je LGBTQ+ mladinski risoroman o prijateljstvu, ljubezni in duševnih boleznih. Glavna lika sta sramežljiv Charlie, ki je tako svoji družini kot prijateljem in vsem ostalim že povedal, da je gej ter samozavestni športnik Nick kateremu prijateljstvo s Charlijem kar malo pretrese življenje. Zgodba se bere zelo hitro – delno zato, ker je to risoroman, in je s tem malo besedila, delno pa tudi zato, ker ko enkrat začneš brati ne moreš nehati. Posrka te vase in preden se zavedaš obrneš zadnjo stran. Je lahkotno branje, v enem dnevu brez problema prebereš vse tri (do zdaj izdane) dele.



3. Julia Kelly: Obraz ljubezni  (Mateja bere)

Zgodba govori o dveh prijateljih- kiparki Ini in Gavinu, ki je vanjo skrivaj zaljubljen. Da bi se izognila nepričakovanemu škandalu, ji Gavin ponudi poroko. Ali bo Ina spoznala, da tudi ona čuti kaj več kot le prijateljstvo?
Ina je za svoj čas močna in neodvisna ženska- kiparka. Vseeno ji je, kaj si drugi mislijo o njej ali njenih dejanjih in to je tisto, zaradi česar je postala tako zanimiv značaj. Gavin je pa popoln prijatelj, ki jo podpira v njenih interesih in gleda le za njeno dobro. Tudi ko pride v zgodbi do preobrata, se še vedno ozira na Inine želje in potrebe, postavlja jo na prvo mesto. V zgodbi sem uživala od začetka do konca.




4. John Marrs: Edini (Life with books)

So ti všeč mystery knjige in nova tehnologija, kot je naprimer najti partnerja s katerim sta si "usojena" samo z enostavnim brisom DNK-ja?

No, potem je ta knjiga je popolna zate.

Ampak, ali si res lahko nekomu, neznancu, ki ga nikoli nisi srečal, se z njim pogovarjal in ga resnično spoznal "popoln partner"?

V knjigi boste spoznali pet različnih likov. Vprašanje pa je ali ima lahko vsak od njih svoj "srečni konec", glede na to, da ima vsak svoje skrivnosti, katere ne more zaupati niti svojemu "popolnemu paru"?


5. Jani Virk: Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih (Listanje)

Nov Beletrinin roman, Jaka in Vane, je retrospektiva iz osemdesetih let v času Jugoslavije. Jaka in Vane se spoznata med služenjem vojaškega roka v Bovcu, kjer spoznata nesmiselnost urjenja in vsesplošno paranoičnost ‒ pred vpadom zahodnih sil, atomsko bombo ali pred namišljenimi sovražniki. Zaradi Vanetovega ne samo simbolnega upora proti militantnosti se njune poti ločijo. Ne za dolgo ...
Stvarna zgodba iz osemdesetih nas popelje v takratno dogajanje v prestolnici, kjer srečujemo tvorce slovenske književnosti, osebe iz redakcij kulturno-umetniških revij, vzpon jugopunka in ničejanskega prevpraševanja o smislu. Poleg zgodbe o prijateljstvu gre za zabavno branje tudi za jugonostalgike, ki še pomnijo ljubezensko abstinenco med obveznim služenjem vojaškega roka, popotnike in večne žurerje.

6. Jude Deveraux: Nazaj v novo življenje (Knjižni šepet)
Poletna hišica spreminja življenja. Na slabše ali pa morda celo na boljše?
Knjiga Nazaj v novo življenje nas pelje skozi zgodbo treh žensk, ki so po spletu okoliščin pristale v skupni poletni hišici v Mainu. Vsako od njih je tja pripeljala težka in boleča izkušnja. Vsaka od njih se skuša svoje življenje postaviti nazaj v prave tirnice, a nobeni ne uspe zlahka.
Zgodba pa ne govori le o tem s kakšno izkušnjo se sooča katera od njih in kako to rešujejo, se povežejo in zaživijo skupaj. Popelje nas tudi na zanimivo potovanje v čas. Odpelje nas namreč v preteklost. Jude Deveraux pa je ena tistih pisateljic, ki je najbolj znana po svojih zgodovinskih romancah, zato nam tudi v tej knjigi postreže z delčkom zgodovine. Knjiga nas popelje na potovanje z zanimivo sedanjostjo, fantazijskim potovanjem v času in še zgodovino iz 18.stoletja. Polna zgodba, ki te s svojimi trenutki povleče in drži do konca, ki pa te vsekakor preseneti. Zame je bilo super poletno branje in upam, da jo tudi ti izbereš za branje na toplem sončku.


7. Rachel Lynn Solomon: The Ex Talk (Pesem ptic)

V bližajočih toplejših dneh priporočam sprostitev ob lahkotni in zabavni romanci. Izbrala sem The Ex Talk, ki jo je napisala Rachel Lynn Solomon.

O čem gre: Sodelavca na radiu se ne marata, to je tako zelo očitno, da ju šef poprosi, da igrata bivši par v najnovejši oddaji, ki je kakopak The Ex Talk. Vse poteka kot mora, potem pa srca pričnejo biti hitreje.






Kaj mi je bilo všeč:
- strani se kar same obračajo
- junaka sta všečna in med njima čutiš kemijo
- vpogled v radijske oddaje 
p.s. Na parih straneh postane rahlo vroče


8. Madeline Miller: Kirka (Nora na knjige)

V zadnjih nekaj letih se veliko piše, razpravlja in objavlja na temo (grške) mitologije in zamolčanih zgodb. S Kirko sem se podala na svoj prvi izlet v te vode, hkrati pa sem se ga bala in veselila. Že od srednje šole mi je namreč zelo pri srcu. Koga ne bi zanimala zgodba hčere Sonca, ki je bila kaznovana zaradi svojeglavosti in posebnih darov? A o njej smo prej izvedeli le tisto, kar so pripovedovali drugi. V tej čudoviti knjigi pa vas lahko začara zgodba, ki jo pripoveduje ona sama. Kako je obiskovala kaznovanega Prometeja, spremenila smrtnika v boga, bila izgnana zaradi svojega nepremišljenega maščevanja in se zaljubila v Odiseja. Res kot nalašč za pomladno-poletni čas.


9. André Aciman: Pokliči me po svojem imenu (Sabina bere)

»Je bolje spregovoriti ali umreti?«
Zgodba Pokliči me po svojem imenu je postavljena kot spomin glavnega junaka na dogajanje v času poletnih počitnic nekje v Italiji (80. leta prejšnjega stoletja). 17-letni Elio je zelo bister, sicer pa sramežljiv najstnik, ki rad bere, plava in se druži s prijatelji. Ko v družinsko poletno rezidenco pride na nekajtedenski oddih Oliver, 24-letni Američan, Elio začne čutiti stvari, ki jih poprej ni. Plaši ga, ker se v njem prebuja skrito poželenje. Svoja čustva vse težje skriva, vendar pa jih naposled Oliverju prizna. Ta na zunaj deluje hladnokrvno, vendar je v resnici tudi on sramežljiv in negotov, kar se čuti v njegovem (zadržanem) odzivu na Elijevo priznanje. Ko s prvimi poljubi pridejo na plan njune skrite želje in hrepenenje, fanta vzplamtita kot ogenj, ki ga ni mogoče pogasiti.Golota se prepleta s sramom, plahost z drznostjo, ljubezen s prijateljstvom in nežnost z žalostjo. Čudovito in globoko branje!


10. Samantha Young: V temo ovito srce (Na valovih vrstic)

Za vse ljubitelje pisateljice in romanc s ščepcem napetosti priporočam na novo prevedeno romanco V temo ovito srce, ki je poleg ljubezni prežeta tudi z bolečino in trpljenjem. Jamie in Jane se spoznata preko Lorne, ki je Jamieva sestra in Janina prijateljica že od mladosti. Privlačita se od začetka in pristaneta skupaj, a usoda jima ne pusti, da tako ostane. Zaradi Lorninih spletk in spleta okoliščin pristaneta vsak na drugem koncu s sovraštvom v očeh. Drug drugega sovražita in odločena sta, da si bosta maščevala. Ali ju bo usoda ponovno združila?  Knjigo priporočam predvsem kot lahkotno poletno branje za vse ljubitelje romanc, s tem da ne pozabite na robčke :D


Hvala punce, ker ste soustvarile objavo! Se beremo :)




Ps: slike so last posameznih knjigogramerk, ki so prispevale predlog.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra