Priročniki za rast v partnerskih odnosih

 V (ljubezenskih) odnosih velikokrat pozabljamo, da ljubezen in naklonjenost ni vse. Ko enkrat mine začetna zaljubljenost se je treba zavedati, da je potrebno graditi na zvezi in komunikaciji, da lahko odnos napreduje. Tri knjige so me res navdušile, vendar se jih morata lotiti oba v odnosu, saj moraš biti najprej kot posameznik v redu, da je lahko odnos v redu.

1. Jorge Bucay: Ljubiti z odprtimi očmi

V bistvu je tale knjiga bolj zgodba Roberta, ki začne dobivati elektronska sporočila psihoterapevtke Laure, ki svetuje o sreči in ljubezni nekemu Fredyju. Roberto se vživi v vlogo in se z Lauro začne pogovarjati o ljubezni, zaljubljenosti, sreči in čustveni navezanosti. V bistvu je tole priročnik za reševanje partnerskih težav skozi zgodbo.

S tole knjigo sem se spoznala že pet let nazaj, saj se mi je zdelo pomembno, da vem in se zavedam odgovornosti in kako je potrebno ohranjati odnos.


2. Gary Chapman: Pet jezikov ljubezni

V priročniku nam avtor razloži, da se po začetni zaljubljenosti lahko začnemo oddaljevati od partnerja, če ne polnimo njegove skrinjice ljubezni. Te napolnimo z jeziki ljubezni, vsak posameznik pa ima svojega dominantnega.  To so torej načini izražanja oziroma razumevanja ljubezni:  Besede potrditve, posvečen čas, sprejemanje daril, usluge in dotik.

Ko enkrat ugotovimo jezik ljubezni svojega partnerja, lahko rešimo marsikatero težavo, zaradi katere smo morda slabe volje.

3. Dr. Sue Johnson: Močno me objemi

V priročniku avtorica predstavi EFT (Emotionally Focused Couple Therapy), ki temelji na čustveni povezanosti in zaupanju med partnerjema. Nauči nas, kako zaupati svoja primarna čustva partnerju, kaj pomeni slišati, začutiti in se odzvati na partnerjevo ranljivost. Skozi primere in vaje spoznamo sedem temeljnih pogovorov, ki jih moramo izpeljati v partnerski zvezi, da bi prišli do boljše čustvene povezanosti. Najprej iščemo "negativne trenutke" v naših pogovorih, na primer kdaj iščemo krivca, kdaj se umikamo pogovoru ipd. 


Pri teh knjigah si res želim, da bi jih imela v svoji domači zbirki. Zdijo se mi pomembne in vredne branja. 

Pa vi, katere knjige berete za pomoč v partnerskih odnosih?

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra