Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta

 Zdravo!

Verjetno ste že slišali za knjigo Nepozabne, ki je izšla pri Založbi Mladinska Knjiga. V njej so zgodbe petdesetih slovenk, ki so se zapisale v zgodovino, a so bile čisto premalokrat omenjene. Strokovno vodenje ustvarjanja te knjige je prevzela Veronika Tašner, s katero je soustvarjalo kar dvajset avtoric besedil: Milica Antić Gaber, Ana Duša, Živa Kos, Nika Kovač, Patricija Maličev, Metka Mencin, Nina Perger, Jasna Podreka, Špela Razpotnik, Sara Rožman, Irena Selišnik, Katja Stergar, Alenka Šelih, Nika Šušterič, Maja Tašner Vatovec, Veronika Tašner, Ana Ugrinović, Alenka Veler, Lea Vrečko, Zvonka Zupanič Slavec. Ilustracije so delo desetih umetnic: Bojane Dimitrovski, Tine Dobrajc, Samire Kentrić, Tanje Komadina, Polone Lovšin, Andreje Peklar, Sabine Šinko, Helene Tahir, Ane Zavadlav in Huiqin Wang. Pri ustvarjanju knjige jim je bila navdih prejšnja verzija, Pozabljena polovica. 



Življenje vsake ženske je predstavljeno na treh straneh, zraven pa je tudi portret in veliko citatov. Slog knjige je enak kot pri Zgodbah za lahko noč za uporniške punce. 
Priznati moram, da sem poznala samo štiri od petdesetih predstavljenih žensk, kar me je malenkost zaskrbelo. So v zgodovini in tudi še danes res tako zatirali ženski spol? Tako grozno je, da kar ne morem verjeti. V knjigi je predstavljena prva policistka, pesnica, arhitektka, zdravnica, skladateljica, igralka, baletka, diplomantka... In o vseh teh ne slišimo niti v šoli. Znanosti in družbi so prinesle novosti in napredek izjemnega pomena, pa se jih kar zanemari. Neverjetno. In kako so se borile za enakost spolov in uveljavljanje ženskih pravic. Za doseg svojih ciljev so morale premikati družbene meje in pričakovanja. Res sem bila presenečena, ko sem med branjem prebrala tudi zanimiva dejstva, ki so navedena med besedili. Vmes sem se naučila in zapolnila luknje tudi v znanju slovenske zgodovine. 

"Moški in ženske bi morali obiskovati enake šole, baviti se z enakimi študijami, opravljati enake posle." -Pavlina Pajk

Knjiga se mi zdi primerna tudi za najstnice (in tudi najstnike) ter odrasle. Res sem vesela, da smo Slovenke (in Slovenci) dobili tako knjigo. Vsekakor sem ponosna na zgodovino slovenskih žensk. Je knjiga, ki bi jo morali imeti na polici, vsako toliko odpreti in shraniti za svoje vnukinje. 


Seveda se morem dotakniti tudi naslovnice. Prvotno naslovnico je oblikovala Sanja Janša, na njej pa so bile prikazane ženske na kolesih. Le ta je bila zavrnjena in v uredništvu Mladinske Knjige so jo priredili zaradi bolj ustreznega sporočila, torej brez koles. Ta poteza je bila zelo ostro obsojena in tudi z moje strani lahko povem, da sem razočarana. Kolo je bilo od nekdaj simbol ženske emancipacije. 

"Zakaj so si možje prisvojili vso učenost, nas ženske pa pustili v večni temi?" -Elvira Dolinar

Knjigo sem uvrstila tudi med bonus 1 za Izziv branja slovenskih avtorjev (#izzivslovenskih), ki ga vodim. Informacije lahko najdeš na mojem Instagramu ali Facebooku.

Ocena: 4/5



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra