Avgust Demšar: Primeri inšpektorja Vrenka

 Oj!

Morda si že zasledil novo slovensko kriminalno serijo Primeri inšpektorja Vrenka na RTV Slovenija. Pa veš, da so posnete po knjigah Avgusta Demšarja?

Letos je Založba Pivec izdala ponatis prvih treh delov in sicer:

  • Olje na balkonu
  • Retrospektiva
  • Tanek led


Zbirka ima sicer 10 romanov, dva pa sta še v pripravi. Kriminalni romani so krajši (okoli 200 strani) in vsebujejo tudi kakšne risbe, skice ter odrezke iz časopisa. Zgodba je postavljena v štajersko prestolnico Maribor. Predvsem se mi ta način podajanja dokazov zdi zelo zanimiv. Tudi pripovedovanje je zasnovano tako, da bralec ves čas skozi knjigo razmišlja, povezuje dokaze in ugotavlja, kdo je pravzaprav storilec. Na koncu seveda nikoli ne uganem, kdo je pravzaprav morilec :D Velikokrat avtor podraži s povedjo "...tej dokazi se bodo kasneje izkazali za pomembne..." in tako te vleče brati prav do konca zgodbe. 
Zgodbe so tako mojstrsko zavite, da na koncu ostaneš z odprtimi usti. Ko ugotoviš, kateri dokazi so bili pravzaprav zelo pomembni, čeprav se tebi niso zdeli.

Naslovnice so tudi zelo posebne, povezane z vsebino. Skorajda so mi bolj všeč kot originalne naslovnice. 




1. Olje na balkonu

V elitni stanovanjski hiši z osmimi stanovanji najdejo zdravnika Potokarja s prerezanimi zapestji. Zgleda kot samomor, vendar ali je res? Višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko in njegov kriminalistični pripravnik Marko Breznik se skušata dokopati do resnice. Govorita s stanovalci in vedno bolj se jima dozdeva, da je moral biti nekdo od sosedov. Vse je zavito v tančico skrivnosti. Razmazana zdravnikova kri ob pultu, iztrgana zavesa, zaklenjena omara v sobi, nežen ženski parfum... Kaj se je zgodilo?

2. Retrospektiva

Na otvoritvi retrospektivne razstave Karola Korenike se zgodi umor enega od slikarjevih sinov. Policiji nikakor ni jasno, zakaj bi kdo ubil sina še manj pa kdo. Dan kasneje pa v sumljivih okoliščinah umre tudi sestra pokojnega slikarja. Višjemu kriminalističnemu inšpektorju Martinu Vrenku nikakor ni jasno, kaj bi bil lahko motiv za umore. Ali je morilec kdo iz družine? Je motiv kakšno slikarjevo delo? Vsekakor presenetljiv razplet vas bo pustil odprtih ust. 

3. Tanek led

Na Pohorju poteka učiteljski seminar, vsak večer pa se dve udeleženki odpeljeta domov v dolino. Nekega dne pa avtomobil s tremi ženskami zdrsne na ovinku in pristane na pobočju. Kmalu ugotovijo, da je bila nesreča namerno povzročena.  Tokrat se Vrenku in Brezniku pridruži tudi višja kriminalistka Ivana Premk, ki se je vrnila iz porodniškega dopusta. Kdo hoče iz sveta spraviti eno izmed učiteljic? Skrivnosti se do konca zapletajo in nas držijo v krčevitem prijemu.

Prvi del sem označila kot bonus 2 v svojem izzivu branja slovenskih avtorjev #izzivslovenskih, ki traja do 10.2.2021. Več informacij dobiš na mojih družabnih omrežjih. 

Ocena: 4/5

Si jih že prebral?

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra