Nina Jelen in Anja Kurent: NAJ

 Zdravo!

V paketu Založbe Ocean sem dobila tudi najstniški priročnik NAJ avtoric Nine Jelen in Anje Kurent. Hvala založbi Ocean za recenzijski izvod!

Nina Jelen je inovativna učiteljica, ki jo obožujejo učenci in njihovi starši. Anja Kurent pa je psihoterapevtka s specializacijo sistemske psihoterapije. Združili sta moči in nastal je NAJ priročnik za NAJstnike v zgodovini :D


"Bodi NAJ. In bodi tisti/tista, ki se postavi za drugačne, ki mogoče potrebujejo malo spodbude in prijatelja. Bodi kul."

Z veseljem sem ga prebrala in prelistala, saj je poln čudovitih ilustracij, citatov, aktivnosti in zgodb, ki najstniku pomagajo skozi najstniško obdobje, ki je polno dvomov, pomanjkanja samozavesti, vrstnikov in navsezadnje tudi veselja. 
Na začetku so predstavljeni štirje junaki, ki najstnika peljejo skozi knjigo; Manca, Filip, Tjaša in Vid. Skozi svoj karakter in zgodbe nam predstavljajo, da je vsak po svoje drugačen in zato nič manj pomemben. Všeč so mi bili odlično premišljeni liki, ki pripovedujejo realne zgodbe. Skozi knjigo najstnik spoznava sebe, se poglobi v svoje občutke in razmišljanje, v obnašanje v družbi, odnose v družini, odnos do hobijev in zanimanj. 

"Včasih smo pogumni in letimo tja v oblake. Včasih nas je strah, včasih delamo napake. A mi imamo sanje, hrepenenja, mi živimo. Mi vetra v laseh in v srcih si želimo." -Manca

Želim si, da bi tako knjigo oziroma priročnik imela tudi v svojih najstniških letih, saj ti brez ovinkarjenja in olepševanja pokaže stvari kot so in ti pomaga z aktivnostmi spoznati samega sebe. Lahko je odlično darilo za najstnika (rekla bi do 16 let) ali pa zgolj neko vodilo za starše. Kot najstniki se res z veliko stvarmi obremenjujemo, saj smo takrat zmedeni glede svojih vrednot in odnosov. Vsi tej citati so primerni tudi za odrasle, saj na osnove velikokrat pozabimo. 


O knjigi:

NAJ je za tiste, ki jih razganja sto na uro. In za tiste z energijo utrujenega lenivca.   
NAJ je za skrivnosti. In za stvari, ki bi jih zakričali do neba in nazaj. 
NAJ je za vse tiste, ki so kdaj veseli, žalostni, zadovoljni, zaljubljeni, zmedeni, jezni, razočarani, utrujeni … Za tiste, ki v vsem vidijo lepo, in tiste, ki v vsem vidijo temo.
NAJ je za tiste, ki plešejo, smučajo, pišejo, zbirajo znamke, snemajo filmčke, berejo, se vozijo z motorji, skejti, na glas prepevajo, igrajo igrice, in za tiste, ki še niso odkrili, kaj jih veseli.
NAJ je za tiste, ki bi radi rešili svet, in tiste, ki jim svet pomeni udoben kavč, knjiga in kakav. 
NAJ je za vse. Ker je vsak lahko NAJ. Vsak! Zato bodi NAJ. 


Vsekakor bi knjigo obdržala za svojega otroka, vendar bo do takrat že "zastarela" :) vsekakor upam, da jo bosta avtorici posodabljali glede na trend. V priročniku so na primer izrezi iz Facebooka in Instagrama, ki bo verjetno čez nekaj let že drugačen :D
Prepričana sem, da si knjiga zasluži več pozornosti! Morda kot darilo odličnim učencem na koncu leta v osnovni šoli?

Ocena: 5/5

Se beremo :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf