Logarska dolina in okoliš

 Zdravo!

Eden izmed letošnjih dopustov je bil na turistične bone in sicer v Savinjski dolini :)

Prespala sva v Hotelu Planinka v Ljubnem ob Savinji. Štirizvezdični hotel je družinski in ravno prav domačen. Imajo tudi restavracijo, ki ponuja vrhunske obroke. Eno večerjo sva si privoščila tudi pri njih.

Logarska dolina

Če vanjo zapeljete z avtom, morate plačati vstopnino (7 €). Midva sva avto pustila pred vhodom v krajinski park pri cerkvici in se do slapa Rinka podala s kolesi. Pot je na začetku ravna, kmalu pa se začne rahlo vzpenjati vse do slapa (cca, 350 m višinske razlike). Na poti je veliko domov in koč, kjer imajo odlično domačo hrano.
Na koncu poti je okrepčevalnica, kjer lahko zaklenete kolesa ali pustite avto. Nato je do slapa še cca. 10 minut hoje. Ta točka je izhodišče tudi za druge pohodniške poti, ki so zahtevnejše. Na poti nazaj sva se ustavila tudi pri slapu Palenk, ki se nahaja ob poti takoj po Hotelu Plesnik. Več o naravnih znamenitostih najdeš tukaj

Ogledate si lahko tudi Robanov kot. Na poti je v Solčavi tudi prava retro Petrol črpalka :D

        

Velika planina

Ker še nisva bila na Veliki planini, sva se odločila tudi za ta izlet :) Prišla sva iz smeri Luč, zato sva tam tudi parkirala. V bistvu se nisva pripravila, tako da sva ostala šokirana, ko sva zagledala peščeno in luknjasto cesto proti hišici za vstopnino :D Tudi parkirišče ni nič boljše, lahko bi vsaj luknje zravnali :( 7 € plačaš za parkirišče in se nato peš odpraviš proti Veliki planini. Pot ni zahtevna, ni pa primerna za sandale ali japonke. Cca 1-1,5 h hoje je do glavne atrakcije. Če prihajate iz strani Kamnika, imate tam tudi nihajko in nato sedežnico čisto do vrha. Cenike in vozne rede si lahko ogledaš tukaj
Na vrhu je kar nekaj koč, kjer si lahko naročite kaj za popit in prigriznit. Atraktivne koče z kravicami na travnikih so res lepe :) Nekateri prodajajo tudi mleko in mlečne izdelke, a morate biti precej hitri pri nakupu. Hitro zmanjka :) Splača se dobro pogledati pot do Velike planine in okoli, saj se da lepo sprehoditi, če veš kam iti.  Za "izi" obisk (najin brez nihajke, ampak peš) je trajal 3-4 ure. 


Hrana

V Lučah sva jedla v prijetni domači gostilni Bar Liza (Podvolovljek 15, 3334 Luče).
Obsedena sva bila z burgerji v Zmajevi votlini v Nizki :D
Restavracija hotela Planinka ponuja "fancy" 4-hodne menije ali pa večerje, s katerimi se res lepo naješ (cca. 20 € za hrano).
V koči na Veliki planini sva si privoščila pravo pohodniško malico, ki pa je bila povprečna :)

Na tem koncu je res veliko lepih krajev, naravnih znamenitosti in dobre hrane, najbolje je zanje vprašati domačine :)

Sigurno še prideva!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra