Lara Paukovič: Malomeščani

Zdravo!

Roman sem prebrala v okviru akcije Primorci beremo 2020. Imela sem jo nagledano že kar nekaj časa, a nisem vedela, da je avtorica že izdala prvenec. Poletje v gostilni me tako čaka za prihodnje branje.



Roman Malomeščani govori o glavni junakinji Anji, ki je v svojih poznih dvajsetih in ima vse, kar si želi. Dobro službo v ugledni oglaševalski agenciji, lastno stanovanje, priznana oblačila in dobro družbo. Zdi se ji, da uživa življenje s tem, ko je zaželjena med moško populacijo, hodi na zabave, dogodke in pijače v centru. Anja se kmalu zaplete z Bojanom, članom glasbene skupine, s katerim ima v bistvu samo seks. A ona upa na kaj več, saj se je vanj zaljubila. Nikakor se ga mu ne more upreti, čeprav ve, da ne more biti monogamen. Ima namreč punco. Ve, da mora nehati z njim, a ta usodna privlačnost jo vedno znova potegne v tole površinsko razmerje. Ta toplo-hladno zveza traja malo več kot eno leto, nato pa se Anja odloči, da mora temu narediti konec. Namreč uničuje jo njegova neodzivnost in nezainteresiranost, na lepem pa se kar prikaže in hoče pozornost od nje. Kako se bo končalo? Konec me je v bistvu zelo presenetil, ostala sem dobesedno odprtih ust. Preberite in boste videli :)

"Vsakič znova sem ugotavljala, da seks mnogi dojamejo kot šport, kot nič osebnega, jaz pa sem s sabo nosila košček čisto vsakega človeka, ki sem ga kdaj spustila tako blizu." -Anja 

"Ko sem zjutraj zapuščala Davidovo stanovanje, sem bila videti kot zavržen rose gold iPhone." - Anja
Tale odličen citat kaže na bogato besedišče in polnost romana, ki me je tako prevzela. 

Roman me je malenkost spomnil na Lublansko pripoved Katarine Benček, saj govori o ljubljanski "eliti" in njihovih zabavah ter početju. Nekje do tri četrtine knjige nisem bila toliko impresionirana nad zgodbo, stil pisanja mi je bil pa zelo všeč in zato me je vleklo k branju. Na začetku me je zmedlo tudi pripovedovanje iz preteklosti in nato skok v sedanjost, ampak sem se potem navadila. Dovršena osebnost Anje z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi mi je bila zelo všeč. Izpostavljanje družbene kritičnosti in družbenih problemov, feminizma, ekonomskega položaja, zahrbtnosti in seksualnih manipulacij se mi je zdela zelo na mestu.
Konec me je šokiral in če pogledam nazaj, ima knjiga smisel. 
Kakor sem brala ocene sem videla, da so mnenja deljena. Eni imajo raje avtoričino prvo knjigo, nekateri pa drugo. Torej se res veselim branja avtoričinega prvenca, da vidim, katera meni najbolj odgovarja.

Ocena: 8/10


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf