Roadtrip po Italiji 3. del

Ojla!

Tokrat nas čaka 3. del roadtripa po Italiji, opisana bo pot od Pise pa do La Spezie. Tam sva si ogledala tudi Cinque Terre in okoliške vasice. Drugi del potovanja si lahko ogledaš tukaj.

Tretji del poti je označen z vijolično barvo

Forte dei Marmi
To mestece je poletno letovišče bogatejših ljudi. Znano je po tem, da je tukaj veliko pridelovalcev marmorja. Izvažajo ga po vsem svetu. Vzdolž celotne obale so lepe, dolge plaže brez konca.
Želela sva se kopati, vendar je preveč pihalo, tako da sva namočila samo noge :D
Parkirišče: V uličicah 0,8€/h.

                          

La Spezia
Namestila sva se v mestu La Spezia, ki je glavna "iztočnica" za potep do Cinque Terre. Nato sva izkoristila večer za potep po mestu pa do pristanišča, kjer sva si privoščila koktejl. Mesto je moderno zgrajeno, fascinirala naju je tudi moderna cerkev in most do pristanišča. 
Parkirišče: poleg namestitve nisva imela vključenega parkirišča, tako da sva ga pustila na uličnih parkiriščih, cena 0,8€/h, vikend je zastonj. 

                                             

Cinque Terre
Prevoz: Do vasic se je najlažje odpraviti z vlakom. Od namestitve pa do železniške postaje sva hodila cca. 30 minut, karta za neomejeno vožnjo po vazicah pa stane 16€ za en dan. V ceno je vključen tudi vstop v narodni park, to pomeni da lahko s to karto tudi hodite med vasicami (če ne je vstop v narodni park 8 €). 
Na peronih in na vlaku je potrebno paziti na svoje stvari, saj je gneča ogromna. Morda je bilo krivo to, ker sva bila tam ravno čez vikend. Odločila sva se, da se je najbolje zapeljati najprej do zadnje vasice in potem nazaj. 
Vasice v obratnem vrstnem redu (iz smeri Genova proti La Spezii): Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. 
Hrana: obvezno je treba (povsod po Italiji) probati kavo, pomarančni sok, rogljičke, pesto, limonado, sladoled, pico... :D
Spominki: Mila v obliki limonic


                                  


Po pešpoti sva se odpravila od Vernazze proti Cornigli, saj naj bi bla to najlepša pot poleg Poti Ljubezni, ki je bila takrat zaprta zaradi prenove. Drugače se splača iti po slednji, saj je ima najlepši razgled in je najlažje za prehodit. Če ste bolj športne narave lahko prehodite tudi poti čez vse vasice (cca 12 km). 


Porto Venere
Prevoz: Iz La Spezie sva se naslednji dan odpravila do bližnjega mesteca Porto Venere, in sicer z avtobusom (v eno smer cca.2-3€/osebo). 
Takih mestec je v okolici zelo veliko, in so zelo podobne vasicam v Cinque Terre. Ta je bila meni osebno še lepša. 
Na rtu ob mestu je tudi ruševina gradu (pravzaprav dveh) in pa skalnata pot do morja. Povzpela sva se tudi na vrh, kjer je bil zelo lep razgled na sosednji otok (vožnje z barčico okoli so tudi možne) in na celotno vasico. 
Hrana: V restavraciji ob morju (veliko jih je) sva jedla najboljši pesto in najslabše kalamare do sedaj :P Solata caprese je bila dobra.

                             

Popoldan sva se vrnila v La Spezio in šla na super koncert Maxa Gazze :D

Lerici
Na poti iz La Spezie sva se ustavila še v mestu Lerici, ki ima podoben izgled kot vsa mesteca/vasice na tem območju.
Parkirišče: 2€/h 


Potem pa sva krenila proti zadnji večji postojanki na najini poti, jezeru Garda. :D

Imaš kakšno vprašanje glede potovanja ali konkretno Cinque Terre? Pusti ga v komentarju :)

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra