Roadtrip po Italiji 2. del

Ojla!

Danes sledi 2. del opisa potovanja po Italiji, prvi del najdeš tukaj. Opisala bom Sieno, Firenze in Piso. Na poti smo se ustavljali tudi v nekaterih majhnih vasicah, ki jih bom tudi omenila.

Drugi del poti, opisan v današnji objavi (označen s črno barvo)


Siena
Parkirišče: Parkirala sva zunaj obzidja, ki obdaja mesto (parkirnina cca. 2€/h). Neposredno iz parkirišča vodijo tudi tekoče stopnice do vrha hriba, kjer se nahaja center Siene.
Super imajo urejene smerokaze in zemljevide z označenimi znamenitostmi. Obvezno si je treba ogledati Piazza del Campo in glavno katedralo. Splača se sprehoditi skozi ulice in občutiti toskanski utrip.
Hrana:Ustavila sva se tudi v znani sladoledarni Grom (tudi v drugih italijanskih mestih), kjer imajo najboljši sladoled, ki sva ga kdaj probala.

      
Terme Saturnia
Naslednje jutro sva se takoj odpravila na 1 uro in pol dolgo vožnjo iz Siene proti Termam Saturnia. Ko sva prispela okoli devetih, je bila že ogromna gužva. Če boste imeli možnost prespati kje bližje, se tja odpravite v že zelo zgodnjih jutranjih urah.
Zraven naravnega kopališča, ki je seveda zastonj, je tudi majhen bar in tuši (1€ za 1min tuširanja). Zelo priporočam tuširanje, saj ima voda vonj po žveplu. Voda iz vrelca ima 37,5 °C in je sinje modra (večinoma zaradi podlage). Če si lahko privoščite, imajo poleg naravnih term zgrajen tudi termalni kompleks.
Hrana: Bar ima odlično (in ugodno) ponudbo hrane.
Parkirišče: Zastonj, a hitro polno.


Toskanske ceste
V Toskano je res lepo iti z avtom, saj vidiš vse te prelepe ceste (čeprav so nekateri deli ceste obupni) in pokrajino. Za potovanje po Toskani sva raje izbrala regionalne ceste brez cestnine ( avto je zelo trpel), saj sva želela videti kar se da veliko toskanske pokrajine. Pot mimo Pienze je res lepa z ogromno toskanskimi griči.


Montepulciano
Parkirišče: Parkirala sva izven obzidja, in sicer izven obzidja (cca 0,8€/h)
Sprehodila sva se po majhnem mestecu. Ogledala sva si glavni trg, razgledne točke in tudi točke, kjer so snemali Twilight (Somrak sago). Nakupila sva nekaj njihovih tradicionalnih začimb in testenin.


San Gimingnano
Parkirišče: Parkirala sva pod obzidjem, kjer je bilo parkirišče kar drago (cca. 1,5€/h). 
Pot nas je vodila do obzidja in proti centru mesta skozi ozke uličice. Tudi tukaj je bila pot lepo označena s smerokazi. Ogledala sva si ulice, panoramski razgled, par trgov in cerkev. 
Hrana: Privoščila sva si tudi narezek in kozarec vina, za kar sva odštela približno 15€.


Nameravala sva iti še v Volterro, vendar se nama ni izšlo zaradi hotela. Če imate možnost iti, je baje res lepo :)

Firenze
Ko sva zvečer prišla iz poti, sva se namestila v družinski vili s sobami- Relais Villa al Vento. Družina je izjemno prijazna, zajtrk je odličen (pripravijo ti vse kar si zaželiš), imajo zunanji bazen in podali so nama odlične napotke za po mestu.
Prevoz: Z avtom sva se tako odpravila do najbližje železniške postaje in se do Firenc podala z vlakom (vožnja v eno smer cca 4-5€). V 40 minutah sva bila v centru Firenc in začela z raziskovanjem.
Če se odpravljate v Firence obvezno prej rezervirajte karte, če si želite ogledati kateri del Katedrale Santa Maria del Fiore.
Sprehodite se tudi ob reki do Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Repubblica in na razgledni trg Michelangelo. Če vas zanima muzejski del, se odpravite v Galerijo Uffizi.
Hrana: Pico morate obvezno poskusiti v lokalu Gusta Pizza.

                        


Vinci
Obiskala sva tudi vasico Vinci. Najprej sva si ogledala da Vincijevo rojstno hišo, potem pa še muzeje z njegovimi umetninami (vstopnica 11€, študenti 8€).
Parkirišče: V mestecu in na hribu pri hiši je zastonj.


Viseči most-Ponte sospeso di San Marcello Pistoiese (pot mimo Pistoie) in Ponte del Diavolo
Do Pise sva se iz Firenc odpravila po stranskih cestah, tokrat mimo Pistoie. Na poti je čudoviti jekleni viseči most, na katerega se lahko tudi povzpnete. Tistim, ki imajo strah pred višino odsvetujem vzpon (ali pač). 
Pot naju je vodila tudi mimo hudičevega mosta, ki je zanimiv tako zaradi arhitekture kot tudi zaradi svoje legende. Most naj bi zgradil sam hudič v zameno za življenje prvega, ki ga bo prečkal. 
Parkirišče: zastonj ob cesti

                                         

Lucca
V popoldanskih urah sva se ustavila tudi v Lucci na poti do Pise. To zanimivo mestece je obdano s širokim obzidjem, na katerem se nahaja mestni park. Ogledala sva si čudovito cerkev in trg San Michele in Foro ter ostale cerkvice in uličice. Povzpela sva se tudi na obzidje-mestni park.
Parkirišče: Parkirala sva zunaj starega mestnega jedra tik ob obzidju.  Bodite pozorni, da NIKAKOR ne zaidete v strogo mestno jedro z avtom. Midva sva namreč dobila sedaj kazen za 100€, ker naj bi vozila po cesti za "druga" vozila. Glede tega so zahrbtni, pazite!
Hrana: Seveda ni manjkala pica, ki sva jo pojedla v Pizzerii da Felice. 
Pot sva nadaljevala do Pise.

                                       

Pisa
Prespala sva v "country" hotelu Parco naturale Migliarino San Rossore Massaciuccoli. 
Parkirišče: Zjutraj sva se odpravila v center Pise, kjer sva parkirala cca. 500 m od samega znamenitega trga. Cena parkirišča je bila cca. 1€/h. V Pisi je potrebno zelo paziti na razne kraje, torej v avtu ne puščajte stvari na vidnih mestih in torbice/nahrbtnike imejte pri sebi tako, da jih imate na očeh. 
Piazza del Duomo je zelo lepa, v katedralo lahko vstopite zastonj z vstopnico, ki jo dobite v pisarni. Midva sva se povzpela še na znameniti poševni stolp (cena 18€ na osebo). Ogled stolpa je na točno določeno uro, cca 10 minut prej je treba vse stvari (razen jaken in fotoaparatov) pustiti v garderobi. Vstopnice lahko kupite tudi po spletu in tako preskočite vrsto. Na tem trgu je pa ves čas zelo velika gužva. 
Če si želite kupiti kakšen spominek se zelo splača, da "barantate" z uličnimi prodajalci (to velja za vsa mesta). 
Hrana: jedla sva v zelo dobri piceriji ob cesti na poti do parkirišča :)

                                    

Ali ste obiskali te kraje? Kako se je zdelo vam? :)

V naslednjem delu vas bova popeljala do vasic Cinque Terre. :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra