Kako poskrbeti za čistejše okolje?

Zdravo!

Tokrat ena malo drugačna tema, pa vendarle še tako pomembna. Dandanes se ljudje res ne zavedajo posledic uporabe plastike, ker jih pravzaprav "ne vidijo". Ljudje smo namreč tako narejeni, da dokler posledic ne vidimo ali nas ne zadevajo neposredno, se za njih ne bomo brigali. A ta problem nas zadeva neposredno, le da nekoliko prekrito. Celoten ekosistem je prizadet, morske živali se ujamejo v plastične embalaže ali jih pojejo,  jejo mikroplastiko namesto planktona, ki jim da lažen občutek sitosti. Seveda pa ni plastika samo v živalih, ampak tudi v vodi, naši hrani, sedimentih, zemlji in seveda tudi že v nas. Posledice pa bodo na naših telesih zelo kmalu vidne.

Ker pa je večina škode že storjene in se države oziroma cel svet premika prepočasi, da bi se kaj spremenilo, moramo kaj storiti sami. Z majhnimi koraki lahko vsak pripomore k izboljšanju nastale situacije. Kaj pa lahko storimo?

10 nasvetov za boljši jutri:
  1. Svoja flaška za vodo, najbolje steklena! Moji sta od Eque. 
  2. Platnene vrečke za v trgovino ali v knjižnico imejte vedno v torbici ali avtu.
  3. Imejte svoj lonček za kavo ali termosko. V nekaterih barih in tudi na nekaterih avtomatih lahko kavo ali čaj dobite v svoj lonček. 
  4. Zavrnite slamice v pijači. 
  5. Kupujte lokalno hrano ali pa jo pridelajte sami, izbirajte čim manj hrane v plastični embalaži (obiščite novo trgovino na rifuzo Rifuzl!). Namesto plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo si lahko zašijete svoje iz odpadnih zaves ali jih kupite na CPU.
  6. Ponovno uporabite igrače, oblačila in podobne stvari. Kupujte in prodajajte na Bolhi.
  7. Če je mogoče, izberite kdaj tudi vegetarjanski obrok (proizvodnja mesa namreč porabi veliko energije in proizvede onesnaževanje zraka).
  8. Posadite drevo.
  9. Zapirajte luči, ko jih ne potrebujete.
  10. Uporabite javni prevoz, če je to mogoče ali pa se peljite z več ljudmi v avtu.
Rezultat iskanja slik za plastic

Poleg branja člankov in delanja seminarskih nalog (moj študij je namreč povezan tudi z okoljem in vplivi le tega na človeka) je na mojem bralnem seznamu tudi knjiga Ekološka inteligenca. Veliko mora narediti vsak posameznik, saj peščica ljudi ne bo bistveno pomagala pri spremembi. Zavedajmo se, da imamo samo en planet, ki je naš dom.

Do naslednjič,

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra

Intervju z avtorico Mojco Rudolf