Kakebo: Japonska umetnost premišljenega trošenja

 Kakebo po japonsko dobesedno pomeni "domača poslovna knjiga". Pri Založbi Vida so Kakebo prevedli v slovenščino in ga poslali v širni svet. Sama sem se tudi preizkusila v upravljanju svojih financ s pomočjo Kakeba. Blogerke smo se udeležile Vidinega izziva in se tako naučile uporabljati Kakebo. Več lahko zasledite na instagram profilu Založbe Vida, mojo pot pa na mojem.

Sicer sledim svoje finance s pomočjo excela že kar nekaj let, nasvete sem opisala tudi v blogu. Tako da lahko rečem, da mi spremljanje financ ni tuje. Je pa kakebo filozofija namenjena spremljanju stroškov in posledično tudi varčevanju.

Kakebo nas nauči najprej razdeliti stroške v tri osnovne kategorije: nujne stroške, dodatne stroške, kulturo in prosti čas, izredne in nepričakovane stroške. Vsaka ta kategorija ima še podkategorije. Na začetku dnevnika dobimo podrobna navodila za izpolnjevanje preglednic in tudi nasvete, ki nam pomagajo pri varčevanju. Zraven so tudi nasveti za recikliranje, katerih sem se res razveselila.

Kakebo ima prostor za 12 mesecev, začnete pa lahko kadarkoli, saj ni označen z datumi. Na začetku vsakega meseca vas pričakajo predvideni prihodki in fiksni stroški, ki jih vpišete. Postavite si tudi cilj, koliko bi si želeli privarčevati. Vsak mesec se nato skrbno zapisuje stroške in umesti v kategorije. Na koncu vsakega meseca pa si še seštejete vse stroške in naredite računico ter samoevalvacijo. Pogledate tudi, za katere stvari porabite največ denarja po nepotrebnem. Tako se lahko v naslednjem mesecu izboljšate. Na koncu Kakeba vas čaka še letni pregled stroškov, kjer jih do potankosti analizirate.

Kakebo mi je res všeč, še posebej zaradi svoje preglednosti, preprostih navodil in nasvetov za varčevanje. Zdi se mi, da sedaj še bolj pazim na svoje stroške. Opazila sem, da sem zmanjšala tudi kave in hrano zunaj, temu je verjetno pripomogla tudi epidemiološka situacija. Sicer je malo težje izpolnjevati če si študent in nimaš rednih prihodkov (sedaj res težko dobiš službo), saj na koncu nimaš niti prihrankov. Vsekakor pa je primeren za zaposlene in samostojne podjetnike, tako lahko sledite čisto vsak cent. 



Hvala založbi Vida za podarjen izvod in priložnost za sodelovanje na izzivu!


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Romantični bingo 2024

Intervju z avtorico Mojco Rudolf

Samantha Young: Igra življenja in Pesem vetra